• Telefon: +36 30 660 8861
  • E-mail: ferenc.lajko@digilogconsulting.com

Lajkó FerencKészen állok arra, hogy közel 20 éves tudásom és tapasztalatom megosszam azon cégek tulajdonosaival és vezetőivel, akik nyitottak az innovációra, meg akarnak felelni a digitális transzformáció elvárásainak, növekedni szeretnének,szervezetfejlesztésben gondolkodnak vagy szeretnék felfedni a vállalatukban rejlő potenciálokat.

18 év alatt a Waberer’s-nél végig jártam a ranglétrát üzletkötőtől egészen a vezérigazgatói székig. Ezalatt az időszak alatt együtt fejlődve a céggel a Waberer’s és én is elértünk a csúcsra. 130 kamionnal indultunk, 4500 lett belőle. Európa piacvezető cégéve nőttük ki magunkat, megelőzve minden versenytársunkat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Európa legnagyobb fuvarozócégét építhettem és vezethettem.

A Wáberer’s eleinte egy lapos szervezeti formával és központosított irányítással is jól tudott működni, de mi fejlődni akartunk. Miközben a tulajdonos kiváló üzleti érzéke biztosította a vállalat növekedési pályáját, helyetteseként, azon dolgoztam, hogy a dinamikus növekedés fenntartható maradjon. Ehhez elengedhetetlen volt új folyamatok kialakítása, hatékony szervezi struktúra létrehozása, középvezetői réteg kinevelése, illetve feladatközpontú vállalati kultúra megteremtése. A tulajdonosi víziót szem előtt tartva megalkottuk a vállalati stratégiát. Természetesen az üzletfejlesztés és az operációs hatékonyság javítása is a mindennapi feladataink közé tartozott.

Emlékszem 2010-re egész Európában súlyossá vált a sofőrhiány, amely veszélyeztette a Waberer’s további növekedését és profitabilitását is. A munkaerő piaci probléma leküzdésére egy forradalmain új szervezeti modellt alakítottunk ki, amiben sokkal jobban érdekeltté tettük a közép vezetőket a munkaerő toborzásában és megtartásában, és ezzel hosszú évekre megoldottuk a sofőrhiány kérdést. Ez számomra kiváló bizonyíték volt arra, hogy belső szervezetfejlesztéssel le lehet küzdeni megoldhatatlannak tűnő, rajtunk kívülálló piaci nehézségeket is.

Mindezen évek alatt felismertem azt is, hogy ha a korszerű informatikai megoldásokat felhasználjuk a különböző logisztikai kihívások megoldásra, akkor olyan piaci előnyökre tehetünk szert, mint az alacsonyabb költségszinten való működés, elégedettebb ügyfelek, felhasználóbarát felületek, alacsonyabb erőforrásigény, jobb munkakörülmények és természetesen magasabb profit. Megtapasztaltam, hogy amikor bevezettük az általunk fejlesztett forradalmian új optimalizálási szoftvert, amivel drasztikusan csökkenteni tudtuk az üres futás mennyiségét, több millió eurót spóroltunk meg a vállalatnak és az ügyfeleknek egyaránt.

Azt látom, hogy a logisztika technológiailag 10 évvel le van maradva a többi iparágtól és megérett a digitális váltásra. Ezt a transzformációt az ügyféloldal és a munkaerőhiány is erősen indokolja és katalizálja is.

Hiszem, hogy egy sikeres transzformációhoz szükség van olyan iparági szakértőkre, akik képesek ügyfélként, vállalatvezetőként és digitális nagykövetként is gondolkodni, továbbá akik képesek kialakítania a hatékony együttműködést a supply chain e három szereplője között.

Amikor hatalmas multinacionális cégekkel működtünk együtt, megtanultam, hogy milyen az innovatív ügyféligények kiszolgálása és annak alkalmazása mennyit lendít az ügyfél és a logisztikai cég sikeres kooperációján.

2017-ben tőzsdére vittük a Wáberer’s-t. A kétéves folyamat során felbecsülhetetlen értékű tudásra tettünk szert a tőzsdei bevezetés, a cégértékelés, a befektetői kommunikáció és egy vállalat tőzsdeképessé tételének területein.

Az üres futás optimalizáló motor, a digitális dokumentum menedzsment rendszer, vagy az útvonal optimalizálási szoftver bevezetése olyan úttörő megoldások, amiket a Wabere’s-nél elsőként vezettünk be a logisztikai piacon. Ez mind szervezetfejlesztés, mind digitális transzformáció terén folyamatos kihívásokat állított elénk, amit sikerrel küzdöttünk le. Ezek a fejlesztések komoly szerepet játszottak a piacvezető pozíció és a profitábilis működés elérésében.

 

  • Szívesen dolgozom együtt olyan tulajdonosokkal, vállalatvezetőkkel és menedzserekkel, akik növekedni szeretnének a hazai vagy európai piacon, legyenek ezek magyar vagy nemzetközi cégek, logisztika vagy éppen más iparágak képviselői.
  • Arra a kihívásra is készen állok, hogy közös munkával új – akár nemzetközi- piacvezető vállalatokat hozzunk létre!