• Telefon: +36 30 660 8861
  • E-mail: ferenc.lajko@digilogconsulting.com

A Közúti Fuvarozási Árindex, rövid nevén KFX, egy objektív, teljeskörű iparági árindex, amely megmutatja, hogy a különböző gazdasági hatások mekkora árváltozást indokolnak a közúti áruszállítási szolgáltatások területén.

Mi a KFX célja?

A KFX célja, hogy fenntartható, magas színvonalú és hatékony közúti szolgáltatással biztosítsa a gazdaság zavartalan vérkeringését, a lakosság és az ipar ellátását, valamint támogassa a hazai és az európai gazdaság növekedési céljait.

Az Árindex transzparenssé teszi a közúti fuvarozás árait befolyásoló gazdasági hatásokat és azok árhatását, ezáltal lehető téve olyan átlátható áralkuk megkötését, melyek win-win helyzetet eredményeznek a megbízók és a fuvarozók számára egyaránt. Ennek eredményeképpen a megbízók stabil, minőségi kiszolgálást kaphatnak, míg a fuvarozók fair profitot realizálhatnak, melyből finanszírozni tudják fenntartható működésüket, hatékonyságot és karbon semlegességet célzó fejlesztéseiket.

Kinek ajánljuk a KFX használatát?

A mutató használatát megbízóknak és közúti fuvarozóknak egyaránt ajánljuk! Az Árindex segítségével a fuvarozók követni tudják saját költségeik alakulást az iparági átlaghoz hasonlítva és hitelesen tudják alátámasztani az árváltozásaikat a megbízóik felé. A megbízók pedig pontosan követni tudják a közúti fuvarozás költségeinek alakulását, ezáltal ellenőrizni tudják azok mértékét.

 
 

Mit tartalmaz és mitől teljeskörű a mutató?

A mutató tartalmazza a közúti fuvarozás összes költségét, úgymint üzemanyag, gépkocsivezető, autópálya, értékcsökkenés, lízing kamatok és az egyéb költségek (szerviz, biztosítások, irodai költségek stb.). Ezen túlmenően figyelembe veszi az € árfolyam változását, a termelékenységi mutatók (pl. járművek futásteljesítménye) és hatékonysági mutatók (pl. üres futások) hatásait is.

Milyen gyakran jelenik meg a KFX?

A KFX-et negyedéves gyakorisággal frissítjük a weboldalunk és publikáljuk a szakmai és gazdasági média felületein.

 

Mekkora a Közúti fuvarozási Árindex aktuális értéke?


KFX (nemzetközi)

113,5%

KFX (belföldi)

116,4%

 

 

 

 

 

 

Mit jelent ez az érték?

Az aktuális értékek azt jelentik, hogy a 2024 I.negyedévében  jelentkezett gazdasági hatások okozta költségnövekedést a nemzetközi közúti fuvarozás esetén 13,5%-os, a belföldi közúti fuvarozás esetében pedig 16,4%-os díjemelés kompenzálná teljes mértékben.(2023. I. negyedévhez képest)

Az is kitűnik a riportból, hogy az előrejelzések alapján 2024-ban akár 16-21%-os  költségnövekedés is várható.

 
 

Mitől objektív és hiteles az Index?

A KFX objektivitását az garantálja, hogy egy független tanácsadó vállalat, a DigiLog Consulting  kalkulálja és publikálja a mutatót. Ezen túlmenően az Árindex módszertanát és az eredmények pontosságát a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Logisztikai Szakosztálya hitelesíti.

Mitől pontos az Árindex?

Az árindex attól pontos, hogy a hazai fuvarozói top 20-ban szereplő vállalkozások gyakorlati adataira épül, amely mögött több ezer kamion teljesítménye áll. Emellett iparági és pénzügyi elemzéseket, valamint statisztikai forrásokat is felhasználunk (KSH, Eurostat).

 
 

Hogyan lehet részletesebb információkat kapni az Árindex-ről?

Bővebb információért, részletes elemzésekért keresse kollégáinkat az kfx@kfx.hu címen!

Disclaimer: A Közúti Fuvarozási Árindex (KFX ) elnevezése, logója és módszertana védjegy oltalom alatt áll, melyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti hivatala végjegyként lajstromozott. Az ehhez kapcsolódó összes jogot a DigiLog Consulting Kft. birtokolja.