• Telefon: +36 30 660 8861
  • E-mail: ferenc.lajko@digilogconsulting.com

“Gondolkodom, tehát vagyok, alkalmazkodom, tehát leszek” – webinárium I.rész: A sikeres válságkezelés

„Gondolkodom, tehát vagyok, alkalmazkodom, tehát leszek” – ezzel a címmel szervezett a NiT Hungary háromrészes, online válságmenedzselési konzultációsorozatot Lajkó Ferenc, a DigiLog ügyvezetője, iparági szakértő közreműködésével. Az alábbiakban a június 25-i előadásról számolunk be, jelezve, hogy a következő két alkalom időpontja: július 8. és július 22.

 

A sikerrel kecsegtető válságkezelés legelső szakaszát magának a válsághelyzetnek a felismerése jelenti, az őszinte, objektív, realista és időben történő szembenézés azzal, hogy valami megváltozott a gazdasági, piaci környezetben. A kárfelmérés során számszerűsíteni szükséges az elszenvedett károkat, és pontosan számba venni a vállalkozásunkat ért hatásokat, elsősorban a bevételeink alakulását és azt, hogy miként érintette ügyfeleinket a gazdaság megtorpanása, mert az ő piaci helyzetükben bekövetkező változások ránk is hatással lesznek. A költségeink, a finanszírozási feltételek esetleges módosulásának megvizsgálása, a rendelkezésünkre álló munkaerő és a beszállítóink górcső alá vétele szintén elengedhetetlen a sikeres válságmenedzselés előkészítése érdekében. Ezek után jöhet az alkalmazkodást jelentő lépéssorozat, ami akár „öncsonkítást” is jelenthet (létszámcsökkentés, eszközök leállítása), aminek az a célja, hogy túléljük a válságot, mint amikor a megmetszett fa újra szárba szökken, és ágakat növeszt. A túlélés, a vállalkozásunk működőképességének fenntartása érdekében a bevételeinkhez kell igazítani a költségeinket; amennyivel visszaestek a bevételeink, annyival érdemes csökkenteni az üzemméretünket, fuvarozás esetében a kamionok darabszámát vagy a dolgozói létszámot; biztosítani kell a cég finanszírozottságát, a meglévő kintlévőségek behajtását. A vállalkozás „hibernálása”, likviditásának megőrzése és csökkentett üzemmódba állítása után következő csendesebb időszakban – a csatazaj elmúltával most valahol itt tarthatnak a vállalkozások – van módunk elgondolkodni a hogyan továbbról, elemezhetjük a hazai és nemzetközi makrogazdasági adatokat, a piaci információkat, a GDP alakulását, konzultálhatunk pl. a NiT Hungary szakértőivel, de a versenytársakkal vagy egyéb szakmák képviselőivel, esetleg tanácsadókkal is. A külső szakértő alkalmazásában nem az idő- és pénzpocsékolást kell látni, hanem a pozitívumait érdemes megfontolni, azt, hogy a külső segítő objektíven tudja értékelni a menedzsment válságkezelő intézkedéseit, tájékoztathat a jól bevált piaci gyakorlatokról, hozzásegítve bennünket, hogy külső tudást importálhassunk a vállalkozásunkba. Az információk birtokában készíthetünk három – optimista, pesszimista, realista –, üzleti tervet is tartalmazó forgatókönyvet arról, hogy ha beindulna a piac, akkor a saját vállalkozásunkkal miként reagálnánk erre, hány főt vennénk fel, hány kamiont állítanánk vissza a forgalomba, figyelembe véve az ügyfeleink prognózisait pl. a gyártás újraindításáról. S ha valóban kezd életjeleket mutatni a gazdaság, akkor kell döntenünk, hogy melyik szcenárióval vágunk bele a munkába. Aki ugyanis gyorsan és helyesen, a megfelelő stratégiát alkalmazva reagál, versenyelőnyre tehet szert.

Lajkó Ferenc hangsúlyozta, hogy bár több sikeres válságkezelési recept is létezik, az általa felvázolt módszertan már kipróbált és bizonyított 2008-ban! Az válság kezelés azonban fájdalmas és emberpróbáló feladat vezetőknek és vállalkozóknak egyaránt! A cél a túlélés, az alkalmazkodás majd pedig a vállalkozásunk újbóli növekvő pályára állítására. „Ehhez kívánok eredményes válságkezelést!” – zárta le előadását az iparági szakértő.

 

Keretes:

Az előadó

Lajkó Ferenc közgazdász, logisztikus, több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a logisztika és a fuvarozás területén. Tíz évet dolgozott felső vezetőként a Waberer’snél, hét évig a cég vezérigazgató-helyettese, három évig vezérigazgatója volt. 2017-ben megkapta az Év Menedzsere-díjat, amit a szakmai karrierje csúcsának tart. Amire a szakember igazán büszke: a Waberer’sszel végrehajtott dinamikus növekedés, a nemzetközi terjeszkedés és a tőzsdére lépés. 2019 őszétől iparági szakértőként azon dolgozik, hogy 20 éves  tapasztalatát megossza azokkal vezetőkkel, tulajdonosokkal, akik fejlődni, növekedni  szeretnék az európai logisztikai piacon.