• Telefon: +36 30 660 8861
  • E-mail: ferenc.lajko@digilogconsulting.com

Jó őszre számíthatnak a fuvarozók! (Világgazdaság cikk)

KAPACITÁSHIÁNY I Lajkó Ferenc szerint érdemes kivárni a pihenőre küldött teherautók újbóli munkába állításával

Jó őszre számíthatnak a fuvarozók

B.H.L  I Számottevően romlott a hazai közúti fuvarozók teljesítménye a koronavírus gazdasági hatásainak következményeként a második negyedévben, de az őszi szezon már kiváló lehet Lajkó Ferenc iparági szakértő (korábban a Waberer’s vezérigazgatója) szerint. „A vírus első hullámának hónapjaiban a gazdasági visszaesés miatt átlagosan 30 százalékkal csökkent a kereslet a közúti szolgáltatások iránt az uniós piacon, a néhány hét alatt bekövetkező drasztikus sokkra reagálva a fuvarozók azonnal mérsékelték költségiket és kapacitásaikat” – mutatott rá a Világgazdaságnak. Ugyanebben az időszakban, vagyis 2020 második negyedévében a hazai utakon 45,47 millió tonna árut továbbítottak a 3,5 tonnásnál nagyobb járművek az egy évvel korábbi 51,72 millió tonna után- idézte a KSH adatait, amelyek szerint az összes futott távolság 836 millió kilóméterről 669,2 millió kilóméterre zuhant, az átlagos szállítás hossza is esett, 184,9 kilóméterről 156,7 kilóméterre (a hazai fuvarok tekintetében)

A forgalomban maradt kamionok száma lassabban apadt, mint ahogy a megrendelések eltűntek, így az átmenetileg kialakult extrém éles versenyhelyzetben az árak törvényszerűen csökkentek, amit csak részben tudott ellensúlyozni, hogy az üzemanyagárak is lejtőre kerültek – mondta Lajkó Ferenc.

“Az európai fuvarozók nemcsak méretükben, hanem a profitabilitásukban is súlyos veszteségeket szenvedtek el! Erre lehet némi gyógyír, hogy a kapacitáshiányosan indult őszi időszakban a fuvarozók árai akár tartósan is nőhetnek.”

A szakember azonban óvatosságra int! „Ez a relatív kapacitáshiány átmeneti lehet, hiszen az európai gazdaság teljesítmény még elmarad a tavalyi év hasonló időszakától. A jelenlegi áldásos helyzetet vélhetően a kisebb kamionpark és a szezonálisan kissé emelkedő ipari termelés szerencsés együttállása okozhatja.” Szerinte azt is érdemes figyelembe venni, hogy a mostani túlkeresletet olyan egyszeri hatások is indukálhatják, mint a brexit előtti készlet felhalmozás illetve az ipari termelés újra indulásának készletfeltöltési hulláma. Ezért érdemes bölcsen kivárni a teherautók visszaállításával, főleg mivel 2021 első negyedéve kemény lehet és ismét felesleggel küzdhet a közúti piac. „Az őszi időszakot áremelésre érdemes felhasználni a fuvarozóvállalkozásoknak és arra, hogy a helyreálló profitabilitást felhasználva feltöltsék kiürült kasszájukat, számítva esetleges újabb nehéz időszakokra.” -mondta.

„A helyükben csak akkor gondolkodnék flottanövelésben, ha a tavasz is jó keresletet hoz és a nyereséges árszint is tartós marad”

LF, Budapest 2020.10.15