• Telefon: +36 30 660 8861
  • E-mail: ferenc.lajko@digilogconsulting.com

Új egyensúlyt hoz a Brexit a fuvarozásban

  • Lajkó Ferenc
  • 2021. 01. 08.

“Letehet néhány fuvarozó az angliai utakról”

Drágul az Európai Unió és az Egyesült Királyság (UK) közötti fuvarozás amiatt, hogy a két térség között január 1-től megszűnt az áruk szabad áramlása, ami az eddiginél jóval több, és hosszabb ügyintézést jelent. A Brexit miatti új helyzeten az árutovábbítás szempontjából az sem sokat segít, hogy a múlt év végén megszületett az UK-EU szabadkereskedelmi megállapodás, mert míg a szállítmányt eddig egyetlen dokumentum, a nemzetközi fuvarlevél (CMR) kísérte, mostantól így is fel kell mutatni a vámáru-nyilatkozatot és annak igazolását, hogy az érintett termék az unióban készült. Fel kell készülni arra is, hogy a rakományt a brit-EU határon fizikailag is ellenőrizhetik – válaszolt a Világgazdaságnak Lajkó Ferenc iparági szakértő. A többletadminisztráció nem csak a brit-EU (angol-francia) határon okoz időveszteséget, hanem már a le- és a felrakodásnál is. További teher, hogy a sofőröket fel kell készíteni olyan adminisztratív ügyek intézésére, amilyenekkel hosszú évek óta nem volt dolguk, ráadásul a szakember értesülései szerint e képzéssel az érintett hazai fuvarcégek többsége elmaradt. További időt igényel, hogy e munka végzése rutinná váljon a gépjárművezetők számára.
„A várakozó kamion kevesebb kilométert teljesít, tehát esik az üzemeltető flottájának teljesítménye” – magyarázza a változás árfelhajtó hatását Lajkó Ferenc –, a határátlépést pedig a migránsokkal kapcsolatos ellenőrzések is nehezítik. A többlet-nehézségek miatt jó eséllyel lesznek fuvarozók, amelyek felhagynak az Angliába történő szállítással. Ám ekkor az angliai fuvarokat a piacon maradt cégeknek már kisebb flottával kell teljesíteniük, aminek szintén áremelő hatása van. Másodlagos gazdasági hatásként arra mutatott rá a szakértő, hogy az angliai piacról kivonuló fuvarozók átteszik tevékenységüket a kontinensre, erősítve az itteni versenyt. Mindez igaz a magyarországi cégekre is, amelyeknek ráadásul Anglia egyike az öt legnagyobb célpiacuknak. Versenyhátrányba mégsem kerülnek, mert az országok összes fuvarozóját ugyanúgy érinti.
Mindazonáltal vészharangot sem kell kongatni: mindössze új piaci egyensúly van kialakulóban. A kereskedelemben például Lajkó Ferenc szerint nem lesz akkora drágulás a megnövekvő fuvardíjak miatt, ami észrevehetően csökkentené az UK és az EU közötti árucserét, főleg, mivel a drágán termelő Anglia nagy mennyiségben importál szinte mindent az élelmiszertől a fogyasztási cikkeken át az ipari kész-, és félkész termékekig. Egyelőre a kamionok sem torlódnak kilométereken át a határ két oldalán, bár feltehetően csak azért – mutat rá a szakember –, mert az angliai importőrök felkészülésként bespájzoltak egy-két hónapra. A sofőrökre később váró kényelmetlenséget az angliai oldalon azzal oldanák, hogy az ellenőrzésekre nem a határon (a Franciaországba induló kompnál, illetve a Csalagút előtt) kerítenek majd sort, hanem már az érintett Kent megyébe történő belépéskor. Ezzel persze a várakozás nem lesz rövidebb, csak a helyszíne változik. A vámokmányok tervezett virtuális kiállítása és kontrollja is javíthat az előrejelzett brutális torlódásokon. Annyi azonban bizonyos, hogy a kezdeti kaotikus állapotok megszűnése után is lesz várakozás és drágul a fuvarozás.

 

B.Horvárh Lilla szerkesztő

Lajkó Ferenc, Iparági szakértő